Antarktika'da eriyen buz tabakalari tahmin edilenden daha kisa sürede yok olabilirSümeyye Dilara Dinçer

Antarktika'da eriyen buz tabakalari tahmin edilenden daha kisa sürede yok olabilirSümeyye Dilara Dinçer

ANKARA (AA) - Yapilan bir arastirma, Antarktika'da buz tabakalarinin tahmin edilenden daha kisa sürede eriyebilecegini ortaya koydu.

"Nature" dergisinde yayimlanan arastirmada, Ingiltere'deki Newcastle Üniversitesinden bir grup bilim insani, küresel deniz seviyesinin yükselmesini inceleyen bir çalisma yapti.

Çalismada, Norveç deniz tabani ve açiklarinda yer alan buz tabakalari incelendi.

Bilim insanlari, Norveç kiyilarindaki buz tabakalarinin günde 600 metreye kadar geri çekildigini tespit etti.

Yapilan arastirmalar sonucunda, Antarktika'daki buzul kütlelerinin günde 30 metreden fazla geri çekildigi belirtildi.

Bunun yani sira çalismada, iklim degisikligi nedeniyle Antarktika'da eriyen buz tabakalarinin okyanuslardaki su seviyesinin yaklasik 1 santimetre yükselmesine neden oldugu kaydedildi.

Arastirmanin sonucunun, Grönland ve Antarktika'daki buzun ne kadar hizli eriyebilecegine ve küresel deniz seviyelerini yükseltebilecegine isik tutacagi ifade ediliyor.

Konuya iliskin BBC'ye açiklama yapan Ingiltere'deki Newcastle Üniversitesinden Dr. Christine Batchelor, sicaklik artisi bu sekilde devam ederse okyanus seviyelerinin yükselecegine isaret etti.

Bilim insanlari, buz kütlelerinin tahmin edilenden daha kisa sürede eriyebilecegini belirterek, buz kütlelerinin bu sekilde erimesi durumunda okyanus sularinin yükselmesinin büyük etkileri olacagi uyarisinda bulundu.