Antakya'da depremde tamamen yikilan tarihi Ihsaniye Camisi için arkeologlar devredeSerkan Avci,Mehmet Bayrak- Afet Bölgesi Kazi Baskanligi, Kahramanmaras merkezli depremlerde yikilan 16. yüzyil Osmanli eseri ibadethanede kurtarma çalismasi baslatti - Kazi baskani Doç. Dr. Muhammet Arslan: - "Kitabeleri, sütun ve sütun basliklari, mermerden yapilmis oldukça süslemeli mihrap ve minberi maalesef parçalanmis durumda. Amacimiz tarihi yapilari enkazdan saglam çikarabilmek"

Antakya'da depremde tamamen yikilan tarihi Ihsaniye Camisi için arkeologlar devredeSerkan Avci,Mehmet Bayrak- Afet Bölgesi Kazi Baskanligi, Kahramanmaras merkezli depremlerde yikilan 16. yüzyil Osmanli eseri ibadethanede kurtarma çalismasi baslatti
- Kazi baskani Doç. Dr. Muhammet Arslan:
- "Kitabeleri, sütun ve sütun basliklari, mermerden yapilmis oldukça süslemeli mihrap ve minberi maalesef parçalanmis durumda. Amacimiz tarihi yapilari enkazdan saglam çikarabilmek"

HATAY (AA) - SERKAN AVCI/MEHMET BAYRAK - Afet Bölgesi Kazi Baskanligi, Kahramanmaras merkezli depremlerde moloz yiginina dönüsen Hatay'in merkez Antakya ilçesindeki Ihsaniye Camisi'nde kurtarma çalismasi baslatti.

Osmanli döneminde 16. yüzyilin sonlarina dogru insa edilen ve önünde üç kemer gözlü son cemaat yeri bulunan tek kubbeli tarihi cami, 6 Subat'taki Pazarcik ve Elbistan merkezli depremlerde tamamen yikildi.

Avlusunun içinde mezarlar da bulunan caminin sütun, kitabe, mihrap ve minber süslemeleri de afetin etkisiyle enkaza dönüstü.

Kültür ve Turizm Bakanligi bünyesinde kurulan Afet Bölgesi Kazi Baskanligina bagli ekipler, tarihi yapinin parçalarini enkazdan kurtarmaya çalisiyor.

Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Baskani Doç. Dr. Muhammet Arslan baskanliginda titizlikle yürütülen çalismalarla caminin yeniden ayaga kaldirilmasi planlaniyor.

- "Saglam degilse restore edilerek tekrar kullanilabilir hale getirilecek"

Doç. Dr. Arslan, AA muhabirine, depremlerin Ihsaniye Camisi'nde büyük hasara yol açtigini söyledi.

Caminin kent için önemli tarihi yapilardan biri oldugunu vurgulayan Arslan, "Ihsaniye Camisi'nin avlu taçkapisinda, güney cephesinde ve son cemaat yerinde kitabeleri var. Burada Osmanli özgününe ait sütunlar ve sütun basliklari bulunuyor." dedi.

Arslan, tescilli yapinin enkazindaki degerli kültür varliklarini kurtarmak için çaba gösterdiklerini dile getirdi.

Ihsaniye Camisi'nin eski günlerine dönebilmesi için ellerinden geleni yapacaklarini anlatan Arslan, söyle konustu:

"Kitabeleri, sütun ve sütun basliklarini, mermerden yapilmis oldukça süslemeli mihrap ve minberi maalesef parçalanmis durumda. Amacimiz tarihi yapilari enkazdan saglam olarak çikarabilmek. Saglam degilse parçali halleriyle envanterlendirilecek, Kültür ve Turizm Bakanliginin ilgili birimleri tarafindan restore edilerek tekrar kullanilabilir hale getirilecek."