Aliyev, Bulgaristan'da dogal gaz aktarim sirketleri arasinda varilan mutabakatin imza törenine katildiIhvan Radoykov- Bulgaristan'in Bulgartansgaz, Romanya'nin Transgaz, Slovakya'nin Eustream'in ve Azerbaycan'in SOCAR dogal gaz aktarim sirketleri arasinda varilan mutabakatin imza töreni düzenlendi - Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev: - "Bu belge, enerji kaynaklarinin çesitlendirilmesi ve enerji güvenliginin artirilmasi alaninda atilan çok önemli bir adim oldu"

Aliyev, Bulgaristan'da dogal gaz aktarim sirketleri arasinda varilan mutabakatin imza törenine katildiIhvan Radoykov- Bulgaristan'in Bulgartansgaz, Romanya'nin Transgaz, Slovakya'nin Eustream'in ve Azerbaycan'in SOCAR dogal gaz aktarim sirketleri arasinda varilan mutabakatin imza töreni düzenlendi
- Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev:
- "Bu belge, enerji kaynaklarinin çesitlendirilmesi ve enerji güvenliginin artirilmasi alaninda atilan çok önemli bir adim oldu"

SOFYA (AA) - Bulgaristan'da Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev ve Bulgar mevkidasi Rumen Radev, Bulgaristan'in Bulgartansgaz, Romanya'nin Transgaz, Slovakya'nin Eustream'in ve Azerbaycan'in SOCAR dogal gaz aktarim sirketleri arasinda varilan mutabakatin imza törenine katildi.

Aliyev, törende yaptigi konusmada, Orta ve Bati Avrupa'nin dogal gaz ihtiyaçlarinin karsilanmasina katki saglayacak proje ile ilgili degerlendirmede bulundu.

Azerbaycan Cumhurbaskani, "Bu belge, enerji kaynaklarinin çesitlendirilmesi ve enerji güvenliginin artirilmasi alaninda atilan çok önemli bir adim oldu." diyerek, böylece Avrupa'da daha çok ülkeye daha büyük ve güvenli gaz tedarik edilecegini söyledi.

Aliyev, "Ortak projemiz, devletlerimizin arasindaki yeni iliskilerin düzeyini ve sahip oldugumuz siyasi diyalogun dinamizmini ortaya koyuyor." ifadesini kullandi.

Azerbaycan'in, gelecekle ilgili büyük önem tasiyan, 9 Avrupa ülkesiyle stratejik isbirligi için sözlesmeler imzaladigina isaret eden Aliyev, Bulgaristan ve Azerbaycan'in sadece dost degil stratejik ortak da olduklarini sözlerine ekledi.

Azerbaycan'in gelecek yillarda yeni dogal gaz kaynaklari açacagini belirten Aliyev, sözlerini söyle sürdürdü:

"2027 yilina dek dogal gaz teminimizi iki kata çikarmayi planliyoruz. Halihazirda ülkemiz Gürcistan, Türkiye, Bulgaristan, Italya'ya dogal gaz aktarimimizi yaparken, bu yil listeye Romanya da baglanacak. Iç aktarim sistemleri arasindaki gerekli baglantilarin saglanmasi durumunda Macaristan ve Slovakya'ya da aktarimimizi saglayabiliriz."

- Radev'den "basarili is birligi vurgusu"

Bulgaristan Cumhurbaskani Rumen Radev de "Avrupa'da enerji alaninda basarili isbirligi alaninda bir adim daha atildi." dedi.

Radev, etkin kararlar alindiginda Avrupa'ya yeni dogal gaz kaynaklarinin temini için basarili bir uluslararasi lojistik saglandigina isaret ederek, "Bu ortak inisiyatifin temelindeki isbirligi, dayanisma anlayisi, Ukrayna'daki savas basladiktan sonra yeni boyutlara kavustu." diye konustu.

Mutabakatin, Azerbaycan'dan Orta ve Güneydogu Avrupa'ya dogal gaz aktariminda ve çesitlendirilmesinde yeni ve güvenilir bir firsat yarattigini kaydeden Radev, "Bölgedeki ülkelerin arasinda karsilikli iletisim ve kapasite mübadelesine katki saglanacak. Ortaklarimiz düzenli ve güvenilir ikmal konusunda en büyük ihtiyaç sahibi olduklarinda biz, hep birlikte kaynaklarimizin çesitlendirilmesi konusunda bir hamle attik." ifadesini kullandi.???????