Akkuyu NGS’yi insa eden Rosatom, rüzgar enerjisi alaninda büyüyorSibel Morrow

Akkuyu NGS’yi insa eden Rosatom, rüzgar enerjisi alaninda büyüyorSibel Morrow

ANKARA (AA) - Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'nin yapimini üstlenen Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurulusu Rosatom'un rüzgar enerjisi pazarindaki hacminin gelecek yil 3,6 gigavata ulasacagi tahmin ediliyor.

Akkuyu Nükleer AS'den yapilan açiklamaya göre, Rosatom, rüzgar enerjisi pazarinda da büyümeye devam ediyor.

Rüzgar enerjisi pazarina 2018 yilinda giren Rosatom'un bu alandaki hacminin 2024 yilinda 3,6 gigavat, yillik cirosunun ise 1,6 milyar dolara ulasacagi tahmin ediliyor. Rosatom uzmanlarina göre bu tutar, rüzgar türbinlerinin ve tüm rüzgar çiftliklerinin üretimi, gerekli altyapi ve teknik destek hizmetlerini karsilayacak düzeyde bulunuyor.

- 6 rüzgar santrali devrede

Rosatom'un rüzgar enerjisi bölümü NovaWind tarafindan insa edilen 6 rüzgar santrali, Rusya'nin üç bölgesinde faaliyet gösteriyor. Adigey Cumhuriyeti, Stavropol Bölgesi ve Rostov Bölgesi'nde faaliyet gösteren ve toplam 720 megavat kapasiteye sahip rüzgar çiftlikleri geçen yil 1,94 milyon megavattan fazla elektrik üretti.

Bu elektrik miktari, konvansiyonel enerji kaynaklarindan elde edilmesi durumunda ortaya çikacak 680 bin tondan fazla karbondioksite esdeger emisyonu engelledi. Rusya'nin en büyüklerinden biri olan Kochubeevskaya rüzgar santrali ise yarim milyon megavatin üzerinde üretim yaparak, bu orana en yüksek katkiyi verdi. 60 megavat kapasiteye sahip olacak Berestovskaya rüzgar enerji santralinin insaat ve montaj isleri tamamlanirken, Stavropol Bölgesinde bulunan üç santralden ikisi olan Kuzminskaya ve Trunovskaya santrallerinin insaati ise devam ediyor.

Ayrica Rosatom, ayni bölgede iki rüzgar santrali için insaat ruhsati aldi. Rosatom’un rüzgar enerjisi santrallerinin toplam kapasitesinin 2027 yilina kadar 1,7 gigavata ulasmasi planlaniyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Rosatom Genel Müdür Birinci Yardimcisi Kirill Komarov, sirketin sadece rüzgar santralleri insa etmekle kalmayip teknik düzenleme, personel egitimi, rüzgar türbinlerinin üretiminin yerellestirilmesi konusunda organizasyon, sertifikasyon, Ar-Ge görevlerini de üstlendigini belirtti.

Komarov, "Yeni endüstrilerin nasil gelistirilecegini digerlerinden daha iyi biliyoruz zira Rusya'da ve dünyada nükleer enerji gelisiminin bir parçasi olarak bu tür görevleri sürekli olarak yerine getiriyoruz." ifadelerini kullandi.

- Düsük karbonlu enerji üretimi güçlendiriliyor

Ana görevi Rosatom’un elektrik üretiminin ön uç segmentleri ve teknolojik platformlarindaki çabalarini pekistirmek olan NovaWind halihazirda bünyesinde VetroOGK, VetroOGK-2, VetroOGK-3 ve AtomEnergoPromSbyt sirketlerini barindiriyor.

Bu sirketlerden VetroOGK, VetroOGK-2 ve VetroOGK-3 rüzgar santrallerinin insasi, bakimi ve isletilmesi faaliyetleriyle ugrasirken, AtomEnergoPromSbyt ise endüstriyel tüketicilere yönelik enerji tedarik edilmesi, depolanmasi ve yönetim hizmetleri sunuyor.

NovaWind Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Grigoriy Nazarov enerji sektörünün, Rusya’nin sosyal ve ekonomik kalkinmasina sagladigi katkiya isaret ederek, "Rusya, kendi gelistirdigi yeni teknolojiyi benimseyerek ve halihazirda oldukça verimli oldugu kanitlanmis olan rüzgar enerjisi de dahil olmak üzere düsük karbonlu üretim gelistirerek enerji endüstrisini yeniden sekillendirmek için çalismaya devam ediyor. Bölgelerin seçilmesine ve güç çikisinin tahmin edilmesine yönelik kapsamli bir yaklasim, rüzgâr çiftliklerinin güvenligini ve güvenilirligini, etkili performanslarini ve zamaninda elektrik tedarikini garanti ediyor." degerlendirmesinde bulundu.