Adalet Bakani Bekir Bozdag, Diyarbakir GAMER'de konustu:Ahmet Kaplan,Ömer Yasin Ergin- "Bir yil içerisinde yikilan binalarin daha iyilerini yaparak, yok olan yasam alanlarinin daha iyilerini vatandaslarimizin hizmetine sunarak ve enkaz altinda kalmis nice umutlari yeniden diri hale getirerek gelecekte onlara daha iyi yasam imkani sunacagimizdan hiç kimsenin süphesi olmasin" - "Ben adres degistirerek oy kullanirsam hak sahipligim elimden gider, devletin sagladigi imkan ve haklardan yararlanamayab

Adalet Bakani Bekir Bozdag, Diyarbakir GAMER'de konustu:Ahmet Kaplan,Ömer Yasin Ergin- "Bir yil içerisinde yikilan binalarin daha iyilerini yaparak, yok olan yasam alanlarinin daha iyilerini vatandaslarimizin hizmetine sunarak ve enkaz altinda kalmis nice umutlari yeniden diri hale getirerek gelecekte onlara daha iyi yasam imkani sunacagimizdan hiç kimsenin süphesi olmasin"
- "Ben adres degistirerek oy kullanirsam hak sahipligim elimden gider, devletin sagladigi imkan ve haklardan yararlanamayab

DIYARBAKIR (AA) - Adalet Bakani Bekir Bozdag, "Bir yil içerisinde yikilan binalarin daha iyilerini yaparak, yok olan yasam alanlarinin daha iyilerini vatandaslarimizin hizmetine sunarak ve enkaz altinda kalmis nice umutlari yeniden diri hale getirerek gelecekte onlara daha iyi yasam imkani sunacagimizdan hiç kimsenin süphesi olmasin." dedi.

Bakan Bozdag, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu ile Diyarbakir'daki Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Baskanliginda (GAMER) gerçeklestirilen toplantinin ardindan açiklama yapti.

Bozdag, yasanan büyük deprem felaketinin üzerinden 45 gün geçtigini, bu süre içerisinde büyük acilara, yikimlara, milletin her birini gönülden yaralayan hadiselere birlikte sahit olduklarini söyledi.

Millet ve devlet is birligiyle depremden sonra enkazlarin kaldirilmasi, yarali vatandaslara ulasilmasi, vefat eden vatandaslarin tespiti, ailelere teslimi ve diger çalismalarin büyük bir gayretle sürdürüldügünü anlatan Bozdag, "Biliyoruz ki ölenleri geri getiremeyiz ama kalanlarin yaralarini sarmak, ihtiyaçlarini gidermek, enkazlari kaldirmak, yikilan binalari yeniden ve daha iyi bir sekilde ihya ve insa etmek, insanimizin umudunu canlandirmak, gelecekte onlara daha iyi bir yasam imkani sunmak hepimizin elindedir." ifadelerini kullandi.

- "Büyük bir seferberlik dönemi olacaktir"

Bakan Bozdag, söyle devam etti:

"Insallah sayin Cumhurbaskani'mizin kamuoyuna açikladigi ve taahhüt ettigi biçimde bir yil içerisinde yikilan binalarin daha iyilerini yaparak, yok olan yasam alanlarinin daha iyilerini vatandaslarimizin hizmetine sunarak ve enkaz altinda kalmis nice umutlari yeniden diri hale getirerek gelecekte onlara daha iyi yasam imkani sunacagimizdan hiç kimsenin süphesi olmasin. Cumhurbaskani'miz, daha önce ifade ettigi gibi bir yandan Van, Tunceli, Bingöl, Izmir ve diger bütün depremlerden sonra verilen sözleri süresi dolmadan yerine getirmistir. Sözünü tutan, dedigini yapan ve yaptiran, enkazlari kaldirdigi gibi vatandaslarimiza daha iyi yasam imkani sunan bir icraatin, bir tecrübenin içinden geliyor. Ne dediyse yapti, yaptirdi. Simdi de bir yil içerisinde gerek konutlar gerek is yerleri gerek altyapi gerek diger üstyapi bütün yikilmislarin yeniden ayaga kaldirilacagi büyük bir seferberlik dönemi olacaktir. O yüzden de seçimler öne alindi. Türkiye, seçim riskiyle veya 'Seçimde ne olacak, ne olmayacak?' tartismalariyla zaman kaybetmesin, yaralari daha iyi ve daha hizli saralim, ülkemiz daha güçlü bir biçimde yoluna devam etsin diye bu süreçte Sayin Cumhurbaskani'miz seçimlerin 14 Mayis 2023'te yapilmasi karari aldi ve seçimler insallah 14 Mayis 2023'te yenilenecektir."

Deprem dolayisiyla kamu kurumlari ve bakanlarin seferber oldugunu aktaran Bozdag, öte yandan da her bir vatandasin gönlünce, gücünce, kararinca bu mücadeleye katki verdigini bildirdi.

Depremzedelere evlerini, yuvalarini açan pek çok insanin oldugunu, bu süreçte akrabalik hukukunun çok güçlü olmasinin vatandaslarin depremden sonra barinma, iase ihtiyaçlarinin karsilanmasinda çok büyük bir katki sagladigini gördüklerini anlatti.

Akrabalik hukukunun ne kadar önemli oldugunu bu hadisenin bir kez daha gösterdigini dile getiren Bozdag, bu süreçte yardim eden, emek veren, ter döken ve dua eden vatandaslara tesekkür etti.

- Diyarbakir'da hasar tespit çalismasi tamamlandi

Diyarbakir'da hasar tespit çalismalarinin merkez, ilçe ve kirsalda tamamlandigini bildiren Bozdag, merkezde askiya çiktigini, vatandaslarin itirazlarini usulünce yapma imkanina kavustuguna isaret etti.

Enkaz kaldirilmasinin süratle devam ettigini, birkaç acil yikilacak bina hariç acil yikilacak binalarin tamaminin enkazinin kaldirildigi gibi yikik binalarin tamaminin da enkazinin kaldirildigini kaydeden Bozdag, Diyarbakir'da barinma sorununun yasanmadigini vurguladi.

Kurulan 9 çadir kenti teklestirmek için büyük bir çadir kent kuruldugunu dile getiren Bozdag, 1942 çadirin vatandaslarin hizmetinde olmak üzere tahsis edildigini ancak gelinen noktada oradaki vatandaslari da sosyal tesislere ve KYK yurtlarina yerlestirdiklerini kaydetti.

Su anda çadirlarda barinan herhangi bir vatandasin Diyarbakir merkezde bulunmadigina isaret eden Bozdag, ayrica çadir kentin de muhafaza edildigini, ihtiyaç halinde kullanilabilecegini söyledi.

Diyarbakir'a konteyner kentte çalismalarin sürdügünü, ilk etapta 621 konteyner planladiklarini, gerekirse sayiyi binin üzerine çikacaklarina dikkati çeken Bozdag, Diyarbakir'da bu açidan da bir sikinti bulunmadigini aktardi.

- Depremzedelerin oy kullanmasi

Bozdag, yapilacak Cumhurbaskanligi ve TBMM üyeligi seçimlerinde vatandaslarin oylarini kullanmalari, demokratik katilimin en üst düzeyde gerçeklesmesi, ülkenin gelecegi hakkinda ve gelecekteki yasama üyeleri ve yürütme organlarini hakkinda demokratik hakkini kullanarak sözünü söylemesi, oyunu vermesinin son derece kiymetli oldugunu ifade etti.

Deprem nedeniyle bazi vatandaslarin ikametlerini degisik illere aktardigini, zaruriyet nedeniyle sosyal tesislerde, çadir kentlerde, konteyner kentlerde, diger yerlerde adres degistirerek ikameti olan çok sayida vatandasin oldugunu anlatan Bozdag, Yüksek Seçim Kurulu'nun seçmenlerin aski listesini muhtarliklarda ilan ettigi gibi kendi sitesinde de ilan ettigini bildirdi.

Vatandaslarin seçmen olup olmadiklarini ögrenebildikleri gibi seçmen bilgilerinde yanlislik varsa bunlari düzeltme imkaninin olduguna isaret eden Bozdag, seçmen listelerinde ismi olmayanlarin seçmen olabilmek için gerekli kayit islerini yapma hakkinin da bulundugunu, bunun bir sürecinin oldugunu belirtti.

Bakan Bozdag, konusmasina söyle devam etti:

"2 Nisan saat 17.00'ye kadar adresi degisen yahut da listelerde bilgileri eksik ya da yanlis olan vatandaslarimizin ilgili nüfus müdürlüklerine ve seçimle ilgili birimlere müracaat ederek bu kayitlarini yaptirmalarinda son derece büyük önem vardir. Özellikle deprem nedeniyle yer degistiren ve adres degistiren vatandaslarimizin bu süre kisitini da dikkate alarak müracaatlarini yapmalarinda seçmen olarak demokratik haklarini kullanacak adimlari atmalarinda büyük fayda var."

- "Söylentiler gerçegi yansitmamaktadir"

Cumhurbaskani Erdogan'in Kabine Toplantisi sonrasi açikladigini, arkasindan cumhurbaskanligi kararnamesinin yayimlandigini animsatan Bozdag, seçmen olarak Adiyamanli birinin Ankara'da ya da Diyarbakir'da oy kullanmasinin, Diyarbakirli birinin de baska yerde oy kullanmasinin deprem nedeniyle dogan hak sahipliginde herhangi bir etkisinin bulunmadigini vurguladi.

Bakan Bozdag, konusmasini söyle tamamladi:

"Ben adres degistirerek oy kullanirsam hak sahipligim elimden gider, devletin sagladigi imkan ve haklardan yararlanamayabilirim.' diye düsünenler varsa böyle bir sey söz konusu degildir. Seçimde oy kullanmak hak sahipligini yok etmemektedir. Devletin vatandaslarimiza saglayacagi hak ve imkanlardan yararlanmalarina da engel olmamaktadir. Bunun aksini söyleyenlere lütfen itibar etmeyin. Deprem nedeniyle sahip oldugunuz haklar ne ise onlar devletimizin, hükümetimizin, yasalarimizin teminati altindadir. Bunlarin hepsinden her bir vatandasimiz eksiksiz istifade edecek ve istifade edilecektir. Bunun disindaki söylentiler gerçegi yansitmamaktadir. Onun için bütün vatandaslarimizi deprem nedeniyle adres degistiren vatandaslarimizla degisik nedenlerle adres degistirmis her vatandasimizi bu aski süresinde demokratik hakkini kullanmak ve Türkiye'nin gelecegi hakkinda sözünü söylemek üzere seçmen kayitlarini takip etmeye, kaydolmaya ve yenilemeye bir kez daha davet ediyorum."

Toplantiya, Vali Ali Ihsan Su, AK Parti Diyarbakir milletvekilleri Mehdi Eker ve Ebubekir Bal, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, AK Parti Il Baskani Muhammed Serif Aydin, vali yardimcilari, kaymakamlar ve kamu kurum temsilcileri katildi.