ABD'de mahkeme, Trump'in Pence'in Kongre baskinina dair ifade vermesine itirazini reddettiNuri Aydin

ABD'de mahkeme, Trump'in Pence'in Kongre baskinina dair ifade vermesine itirazini reddettiNuri Aydin

WASHINGTON (AA) - ABD'de temyiz mahkemesi, eski Baskan Donald Trump'in Yardimcisi Mike Pence'in, 6 Ocak 2021 Kongre baskiniyla ilgili büyük jüriye ifade vermesine yönelik itirazini reddetti.

Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi, Trump'in hukuk ekibinin, alt mahkemenin Pence'in ifade vermesine dair kararini engellemek için yaptigi basvuruyu kabul etmedi.

ABD basinina göre, temyiz mahkemesinin bu karari, Trump hakkinda yürütülen "gizli belgeler" ve "6 Ocak Kongre baskini" sorusturmalarina özel yetkili uzman atanan eski Bassavci Jack Smith’in, Pence'in büyük jüri huzuruna çikmasi için mahkeme celbini uygulamasinin yolunu açti.

Eski Baskan Yardimcisi Pence, söz konusu sorusturmada ifade vermesi halinde 6 Ocak 2021 Kongre baskinina iliskin büyük jüri huzuruna çikan Trump döneminden en üst düzey isim olacak.

Pence, federal mahkemenin büyük jüriye ifade vermesi hükmüne itiraz etmeyecegini açiklamisti.

ABD Federal Mahkemesi, 28 Mart’ta, eski Baskan Yardimcisi Mike Pence’in 2020 seçimlerini bozma çabalarini sorusturan büyük jüri önünde ifade vermemek için öne sürdügü "yürütme ayricaligi" tezini reddetmisti.

Washington D.C. Federal Mahkeme Yargici James Boasberg, Pence’in, eski Baskan Donald Trump hakkinda yürütülen "gizli belgeler" ve "6 Ocak Kongre baskini" sorusturmalarina özel yetkili uzman olarak atanan eski Bassavci Jack Smith’in çagrisina cevap vermek zorunda olduguna hükmetmisti.

Uzmanlar, Pence’in Yargiç Boasberg’in kararini temyize götürme hakkinin bulundugunu belirtmisti.

- Pence, dokunulmazligi bulundugunu savunmustu

Özel Yetkili Bassavci Smith, subatta Pence'e, 6 Ocak Kongre baskini sorusturmasi kapsaminda Trump ile aralarinda geçen konusmalar hakkinda jüri önünde ifade vermesi için resmi çagri göndermis, Pence ve avukatlari da anayasaya göre Baskan Yardimcisi'nin göreviyle baglantili olarak dokunulmazligi bulundugunu savunmustu.

Pence, "Biden’in Adalet Bakanliginin büyük jüri huzurunda ifade vermem için yaptigi mahkeme çagrisiyla mücadele edecegim çünkü bunun anayasaya aykiri ve benzeri görülmemis olduguna inaniyorum." ifadelerini kullanmisti.

Trump'in avukatlari da ayni mahkemeye ayri bir dosyayla baskan ile baskan yardimcisi arasindaki belirli iletisimi koruyan "yürütme ayricaligi" nedeniyle Pence'in ifadesinin sinirlanmasi talebiyle basvurmustu.

Federal mahkemenin verdigi ret karari, "Trump'in hukuk ekibinin, çesitli konularda eski ABD Baskani'ni sorusturan büyük jürilere karsi kendisinin ifade verme çagrilarini sinirlama çabalarina yönelik son yenilgisi" seklinde degerlendirilmisti.