ABD istihbarat raporu: "El Kaide liderleri, Iran'i güvenli liman olarak kullanmayi sürdürmek istiyor"Ekip

ABD istihbarat raporu: "El Kaide liderleri, Iran'i güvenli liman olarak kullanmayi sürdürmek istiyor"Ekip

ANKARA (AA) - ABD istihbaratinin "2023 Yillik Tehdit Degerlendirme Raporu"nda, terör örgütü El Kaide'nin liderlerinin, Afganistan'daki Taliban yönetimine adapte olmaya çalisirken Iran'i da "güvenli liman" olarak kullanmaya devam etmek istedigi belirtildi.

ABD Ulusal Istihbarat Direktörlügünce yayimlanan raporun, "Global Terörizm" alt basliginda, DEAS ve El Kaide'nin 2023'te de ABD için tehdit olusturmayi sürdürdügü kaydedildi.

Raporda, El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin 2022'de öldürülmesiyle örgütün Afganistan'daki planlarinin "altüst" oldugu savunulurken "Grup (El Kaide), varligini sürdürmek için bölgesel ortaklarina bel baglamaya devam ediyor. Bazi El Kaide liderleri de Iran'i güvenli liman olarak kullanmayi sürdürmek isterken Afganistan'daki Taliban'in kisitlamalarina da alismaya çalisiyor." ifadelerine yer verildi.

Çin'in uluslararasi egemenlik arayisi, Rusya-Ukrayna Savasi ile Iran ve Kuzey Kore'nin ABD'ye yönelik tehditlerine deginilen raporda, iklim degisikligi ve saglik güvenliginin küresel bazda sorun olmaya devam edecegi degerlendirmelerine yer verildi.

El-Kaide kurucusu Usame Bin Ladin'in halefi Eymen ez-Zevahiri'nin 31 Temmuz'da baskent Kabil'in merkezinde ABD'nin insansiz hava araci (IHA) ile öldürüldügü açiklanmisti.

ABD ile Taliban arasinda ez-Zevahiri'nin öldürülmesinin ardindan ilk üst düzey görüsmenin Katar'in baskenti Doha'da yapildigi bildirilmisti.