ABD-Türkiye Is Forumu düzenlendiDilara Zengin Okay

ABD-Türkiye Is Forumu düzenlendiDilara Zengin Okay

WASHINGTON (AA) - ABD-Türkiye Is Forumu, "Dirençli Ortakliklara Öncelik Verilmesi" basligiyla ABD Ticaret Odasi'nda düzenlendi.

Ticaret Bakani Mehmet Mus, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani Rifat Hisarciklioglu ve ABD Ticaret Odasi Türkiye ve Orta Dogu'dan Sorumlu Kidemli Baskan Yardimcisi Khush Choksy'nin yani sira, foruma Türkiye ve ABD'den is dünyasi temsilcileri katildi.

Hisarciklioglu, açilista yaptigi konusmada, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerin, Türkiye'nin güneydogu bölgesinde 11 ili ve bu sehirlerdeki 14 milyon insani etkiledigini söyledi.

Insani kayiplarin yani sira bölgenin Türkiye ekonomisi açisindan önemine deginen Hisarciklioglu, bölgenin hem sanayi hem de tarim sektörleri açisindan önemli oldugunu vurguladi.

Rifat Hisarciklioglu, bölgenin, Türkiye'nin toplam milli gelirinin yüzde 9'unu, ihracatinin yüzde 8,5'ini ve tarimsal üretiminin yüzde 14'ünü karsiladigini aktardi.

Bölgedeki ekonomik faaliyetin ve üretimin yaklasik yüzde 50 düsmesinin beklendigine dikkati çeken Hisarciklioglu, bu durumun, ekonomik büyüme üzerinde bu yil dogrudan olumsuz bir etkiye sahip olacagini kaydetti.

Hisarciklioglu, 200 bine yakin sirketin bu felaketten olumsuz etkilendigini ifade etti.

TOBB'un bölgeye yönelik yardim çalismalarini anlatan Hisarciklioglu, gösterdikleri dayanisma için de ABD Ticaret Odasi, is dünyasi ve hükümetine tesekkür etti.

Hisarciklioglu, ABD Ticaret Odasi ile aralarindaki isbirligi anlasmasini bir yil daha yenileyeceklerine isaret ederek, "Birlikte çok daha fazlasini yapabilecegimize inaniyorum." dedi.

ABD Ticaret Odasi Türkiye ve Orta Dogu'dan Sorumlu Kidemli Baskan Yardimcisi Khush Choksy ise Türkiye ve Suriye'de etkili olan depremlerin ardindan yaklasik 200 uluslararasi sirketin, 110 milyon dolarin üzerinde ayni ve maddi yardimda bulundugunu hatirlatti.

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken'in, depremlerin ardindan Türkiye'ye saglanan destege iliskin ABD Ticaret Odasi ile görüsme yaptigini animsatan Choksy, ABD ve Türkiye arasinda is iliskisi kurmak için "kritik" bir zaman oldugunu dile getirdi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan da depremlerin ardindan uluslararasi toplumun gösterdigi dayanismanin, Türkiye'ye güç verdigini belirtti. Mercan, depremlerin ardindan hizla yardim kampanyasi baslattiklarini ve ABD'deki tüm Türk misyonlarinin deprem bölgelerine yönelik bagislari kabul ettigini anlatti.

Büyükelçi Mercan, ABD genelinde binlerce yardim malzemesinin toplandigini ve Türk Hava Yollari araciligiyla Türkiye'ye gönderildigini animsatti.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake ise ABD'li arama kurtarma ekiplerinin Türkiye'deki çalismalarina degindi. Flake, ABD'li ekibin, Hatay'da 5 günde kurdugu sahra hastanesini Saglik Bakanligina devrettigini söyledi.

Flake, ABD hükümetinin, Türkiye ve Suriye'yi etkileyen depremler nedeniyle 185 milyon dolarlik yardim taahhüdünde bulunduguna dikkati çekti.

Konusmalarin ardindan TOBB ile ABD Ticaret Odasi arasinda isbirligine iliskin mutabakat zapti imzalandi.