ABD, Hint Pasifik bölgesini desteklemek için gerekli adimlari atacakBüsra Selvi Ögütcen

ABD, Hint Pasifik bölgesini desteklemek için gerekli adimlari atacakBüsra Selvi Ögütcen

SINGAPUR (AA) - ABD'nin Hint-Pasifik Kuvvetleri Komutani Amiral John C. Aquilino, ülkesinin, otoriter rejimlerin baski ve zorbaliklarina karsi Hint Pasifik bölgesini desteklemek için gerekli adimlari atacagini söyledi.

Amiral Aquilino, Uluslararasi Stratejik Arastirmalar Enstitüsünce (IISS) Singapur'da düzenlenen bir etkinlikte konustu.

Aquilino, ABD'nin Çin'i baski altinda tutmayi da Hint Pasifik bölgesinde çatismalari da istemedigini ancak otoriter rejimlerin baski ve zorbaliklarina karsi bu bölgeyi desteklemek için gerekli adimlari atacagini dile getirdi.

Küresellesme çaginin, güvenlik çevrelerinin ekonomi, ticaret ve yatirimi etkiledigi "yenilenmis süper güç rekabetlerinden" biri haline geldigini söyleyen Aquilino, su degerlendirmede bulundu:

"Revizyonist güçler, halihazirdaki düzeni kendi faydalarina ve baskalarinin zararina olacak sekilde aksatmak ve yerinden etmek istiyor. Hedeflerine ulasmak için baski, gözdagini kullaniyorlar ve eylemlerini 'güçlü olan haklidir' teorisi altinda hakli çikariyorlar."

Söz konusu güçlere iliskin "Revizyonist tarihlerinden baska bir dayanaklari olmadan yasa disi toprak iddialarinda bulunuyorlar." diyen Aquilino, bunlarin, kendi münhasir ekonomik bölgelerinde yasal olarak hareket eden ülkeleri taciz etmek için kanun uygulayici kurumlari yetkilendirdiklerini savundu.

Aquilino, revizyonist güçlerin, resmi mutabakatlari ihlal ettigini, uluslararasi yasal kurallari görmezden geldigini ve Birlesmis Milletler Sarti'ndaki yükümlülüklerden kaçindigini belirtti.

- Çin - Kuzey Kore

Aquilino, Çin'in özellikle Kuzey Kore konusunda, kurallara dayali düzene bagli kalmasi durumunda dünyaya etkisi olabilecegine isaret etti.

Kuzey Kore'nin sadece 2022'de 70 füze denemesi yaptigina deginen Aquilino, bunun tarihteki en provokatif eylem oldugunu belirtti.

Aquilino, istikrari bozan ve öngörülemeyen füze denemelerinin hiz kesmedigine dikkati çekti.