ABD: Dünyanin Karadeniz Tahil Sevkiyati Girisimi'ne ihtiyaci varKasim Ileri

ABD: Dünyanin Karadeniz Tahil Sevkiyati Girisimi'ne ihtiyaci varKasim Ileri

WASHINGTON (AA) - ABD Disisleri Sözcüsü Ned Price, Karadeniz Tahil Sevkiyati Girisimi'nin uzatilmasina yönelik müzakerelerinin kritik noktada bulundugunu belirterek, dünyanin bu girisime ihtiyaci oldugunu söyledi.

Günlük basin toplantisinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in girisimleri ile Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM arasinda imzalanan, Ukrayna’nin tahil ve tahil ürünlerinin dünya pazarina güvenli bir sekilde Türkiye üzerinden sevk edilmesine yönelik Karadeniz Tahil Sevkiyati Girisimi'nin süresinin uzatilmasina iliskin müzakereler de gündeme geldi.

Anlasmanin imzacilarinin müzakerelere iliskin degerlendirmelerine girmeyecegini belirten Sözcü Price, “Müzakerelerde kritik bir noktadayiz. Girisimin uzatilmasi tüm taraflarin rizasini gerektiriyor ve Genel Sekreter bunun üzerine çalisiyor.” dedi.

Karadeniz Tahil Sevkiyati Girisimi konusundaki pozisyonlarinin açik oldugunu kaydeden Price, “Dünyanin buna (Tahil Sevkiyati Girisimi) ihtiyaci var. Süresinin uzatilmasi ve kapsaminin genisletilmesi gerektigine inaniyoruz” dedi.

Rusya-Ukrayna savasinin baslamasi ile tahil ve tahil ürünleri sevkiyatinin bölgede durdugunu ve bunun dünyadaki gida fiyatlarini yüzde 30 artirdigini dile getiren Price, BM, Türkiye, Ukrayna ve Rusya’nin isbirligi ile milyonlarca tonluk tahilin dünya piyasasina sürüldügünü hatirlatti.

Price, bir süredir Rusya’nin tahil ihracatinin savas öncesi seviyesine ulastigini ifade ederek, Moskova’nin tahil ve gübre ihracatinin engellendigi iddialarinin dogru olmadigini söyledi.

Sözcü, ABD’nin ayrica Rus tahil ve gübre ihracatini yaptirimlardan muaf tuttugunu hatirlatti.