AB, sirketlere insan haklari ve çevre standartlari getiriyorAta Ufuk Seker- Kurallara uymayan sirketlere net cirolarinin en az yüzde 5'i oraninda para cezasi kesilecek

AB, sirketlere insan haklari ve çevre standartlari getiriyorAta Ufuk Seker- Kurallara uymayan sirketlere net cirolarinin en az yüzde 5'i oraninda para cezasi kesilecek

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB), sirketleri tedarik zincirlerinde insan haklari ve çevre standartlarina uymak zorunda birakacak yeni kurallar getirmeye hazirlaniyor.

Brüksel'de gerçeklestirilen AP Genel Kurul oturumunda, Avrupa'daki sirketlere yeni özen yükümlülükleri getirecek yasa taslagi görüsüldü.

AP milletvekilleri, sirketlere insan haklari ve faaliyetlerinin çevresel etkileri konularinda kati kurallar getiren özen yükümlülügü yasasina iliskin üye ülkelerle yapilacak müzakerelerde AP'nin pozisyonunu belirleyen belgeyi 366 "evet" oyuyla kabul etti.

Buna göre, sirketlerin faaliyetlerinde insan haklari ihlalleri ve çevre üzerinde olumsuz etkiler olmamasi gerekecek. Bu kapsamda çocuk isçiligi, kölelik, emek sömürüsü yapilamayacak.

Kirlilik, çevresel bozulma ve biyolojik çesitlilik kaybi engellenecek.

Kural kapsamina 250'den fazla çalisani ve dünya çapinda cirosu 40 milyon avronun üzerinde olan bütün AB merkezli sirketler ile AB ülkelerinde 40 milyon avrodan fazla ciro yapan yabanci sirketler dahil olacak.

Kurallara uymayan sirketlere dünya çapindaki net cirolarinin en az yüzde 5'i oraninda para cezasi kesilecek.

AB Komisyonu, geçen yil "Adil ve sürdürülebilir ekonomi paketi" kapsaminda "Kurumsal sürdürülebilirlik özen yükümlülügü" baslikli düzenleme teklifini açiklamisti.

Teklifin yasalasmasi için Avrupa Parlamentosu (AP) ile üye ülkelerin onayi gerekiyor.