AB, mali kurallarini gelecek yil uygulamaya baslayacakAta Ufuk Seker

AB, mali kurallarini gelecek yil uygulamaya baslayacakAta Ufuk Seker

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB), Kovid-19 salgini ve savas nedeniyle askiya aldigi üye ülkelerin kamu harcamalarini sinirlandiran Birlik mali kurallarini 2024'te yeniden uygulamaya baslayacak.

AB Komisyonu Kidemli Baskan Yardimcisi Valdis Dombrovskis ve AB Komisyonu'nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni, üye ülkelerin gelecek yildaki maliye politikalarina iliskin tavsiyeler içeren çalismalari hakkinda Brüksel'de basin toplantisi düzenledi.

AB ülkelerinin son 3 yilda önce salgin sonra da yüksek enerji fiyatlari karsisinda vatandaslari ve isletmeleri korumak için önemli ölçüde detsekler sagladiklarini animsatan Dombrovskis, "Bu destekler sonsuza kadar devam edemez." dedi.

Dombrovskis, enerji fiyatlari düstügü için verilen desteklemelerin asamali olarak kalkmasi gerektigine isaret ederek, "Genis ölçüde mali tesvik verme zamani geçti." diye konustu.

AB Komisyonu'nun üye ülkeler için 2024 yili maliye politikasi kilavuzunu hazirladiklarina dikkati çeken Dombrovskis, "Artik, borç sürdürülebilirligini iyilestirmeye ve potansiyel büyümeyi sürdürülebilir bir sekilde artirmaya odaklanmaliyiz." ifadesini kullandi.

Dombrovskis, AB üyesi ülkelerin 2020 yilinda muafiyet maddesi ile mali kurallari askiya aldiklarini ve kamu harcamalarini yükselttiklerini hatirlatarak, maddeyi askiya alma kararinin 2023 yili sonunda kalkacagini belirtti.

Gentiloni de sinrisiz kamu harcamasina izin veren genel muafiyet maddesinin yil sonunda devre disi birakilacagini onayladiklarini söyledi.

Istikrar ve Büyüme Pakti'nin genel muafiyet maddesinn 2020 yilinda uygulamnmaya kondugunu animsatan Gentiloni, bunun üye ülkelerin salgin ve savasin neden oldugu ekonomik sorunlari yönelik harcama yapmalarina imkan sagladigini anlatti.

Gentiloni, "AB ülkeleri, ihtiyatli maliye politikalari izlemeli, kamu yatirimlarini korumali ve hedef odakli olmayanlardan baslayarak enerji destek önlemlerini asamali olarak kaldirmalidir." degerlendirmesinde bulundu.

- AB mali kurallari

AB kurallarina göre, normal sartlarda üye ülkelerin bütçe açiklarinin GSYH'lerinin yüzde 3'ünü, kamu borçlarinin da GSYH'lerinin yüzde 60'ini geçmemesi gerekiyor.

Bu sinir asildiginda uygulanacak tedbirlerin AB Komisyonu'na bildirilmesi ve etkin mücadelenin yapilmasi gerekiyor. Aksi takdirde söz konusu ülkeye yönelik "asiri açik prosedürü" adli disiplin süreci uygulanabiliyor. Disiplin süreci sonunda ülkeye ekonomik yaptirimlar söz konusu oluyor.

AB üyesi ülkeler, salgin ve enerji krizi nedeniyle söz konusu kurallari askiya alma karari almis ve kamu harcamalarini yükseltmisti.