AB mahkemesi, Wagner'in kurucusunun annesine yaptirimlarin kaldirilmasina karar verdiÖmer Tugrul Çam

AB mahkemesi, Wagner'in kurucusunun annesine yaptirimlarin kaldirilmasina karar verdiÖmer Tugrul Çam

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) Genel Mahkemesi, Rus güvenlik sirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in annesi Violetta Prigojina'ya uygulanan yaptirimlarin kaldirilmasina hükmetti.

Violetta Prigojina'nin AB'nin kisitlayici tedbirlerine karsi açtigi davada karar veren AB mahkemesi, Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in ailesine mensup olmanin tek basina yaptirim listesine dahil edilme gerekçesi olamayacagini belirtti. Mahkeme, anne Prigojina'nin yaptirim listesinden çikarilmasi gerektigine karar verdi.

AB'nin en yüksek ikinci mahkemesinin kararinda, "Yevgeniy Progojin Ukrayna'nin toprak bütünlügü, egemenligi ve bagimsizligini bozacak eylemlerden sorumlu olsa bile Violetta Prigojina ile oglu arasindaki bag sadece aile iliskisi temelindedir ve listeye dahil edilmesi için yeterli gerekçe olusturmaz." ifadesi yer aldi.

AB Konseyinin Prigojin ve annesi hakkinda yaptirim karari aldigi sirada gerekçe olarak gösterilen bir sirketin sahipliginde Prigojina'nin hisse sahibi olmasinin ise artik geçerli olmadigi çünkü Violetta Prigojina'nin 2017'den beri sirketin sahipleri arasinda yer almadigi belirtildi.

Kararin yaptirim listesinde yer alan diger kisilerin aileleri açisindan da emsal olabilecegi için önem tasidigi belirtiliyor.

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'e yakinligiyla bilinen Wagner kurucusu Yevgeniy Prigojin'in annesi Violetta Prigojina, Rusya'nin Ukrayna'ya saldirmasindan bir gün önce 23 Subat 2022'de yaklasik 400 kisiyle birlikte AB yaptirim listesine alinmisti.

Violetta Prigojina hakkinda bugün çikan kararin Subat 2022'deki liste hakkinda oldugu, AB yaptirimlari 6 ayda bir yenilendigi için anne Prigojina'nin halen yaptirim listesinde kalacagi, yaptirimlardan kurtulmak için bir kez daha dava açmasi gerektigi ifade edildi.

AB'nin Rusya'ya yönelik yaptirim listesinde su anda yaklasik 1400 kisi bulunuyor. Bu yaptirimlar seyahat yasagi, AB içindeki varliklarin dondurulmasi ve listedeki kisilere fon saglama yasagindan olusuyor.