AB, kadin ve erkek çalisan arasindaki ücret farkini giderecek kurallar getiriyorAta Ufuk Seker-Düzenlemeye göre çalisanlar kendi is kategorilerinde ücret konusunda bilgi alma hakkina sahip olacak - Yeni kurallar, AB üyesi ülkelerin resmi onayinin ardindan AB Resmi Gazetesi'nde yayimlanarak yürürlüge girecek

AB, kadin ve erkek çalisan arasindaki ücret farkini giderecek kurallar getiriyorAta Ufuk Seker-Düzenlemeye göre çalisanlar kendi is kategorilerinde ücret konusunda bilgi alma hakkina sahip olacak
- Yeni kurallar, AB üyesi ülkelerin resmi onayinin ardindan AB Resmi Gazetesi'nde yayimlanarak yürürlüge girecek

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birligi (AB) ülkelerinde is yerlerindeki ortalama ücretleri seffaflastiracak, kadin ve erkek çalisanlar arasinda ücret farkinin giderecek yeni kurallari kabul etti.

Brüksel'de gerçeklestirilen Avrupa Parlamentosu genel kurul oturumunda, is yerlerinde kadin ve erkek çalisanlara "esit ise esit ücret" verilmesini saglamaya yönelik yeni kurallari içeren düzenleme oy çokluguyla kabul edildi.

Yeni kurallara göre, çalisanlarin maaslarini karsilastirmasi kolaylastirilacak. Sirketlerin, cinsiyetler arasi ücret farklarini ortaya koyan bilgileri açiklamasi gerekecek.

Çalisanlar kendi is kategorilerinde ücret konusunda bilgi alma hakkina sahip olurken maaslar konusunda gizlilik yasaklanacak.

Esit is yapan kadin ve erkelere ayni ücretin ödenmesi ilkesi baglayici önlemlerle kuvvetlendirilecek.

Düzenlemeye göre isverenler, çalisanlarina ücret ve olasi zamlari tanimlamak için kullandiklari objektif ve cinsiyet ayrimi gözetmeyen kriterleri belirlemek ve açiklamak zorunda olacak.

Isverenlerin ücret raporlamasi yapmasi ve bu çalismada cinsiyetler arasi ücret farkinin yüzde 5'i asmasi halinde yeniden ücret degerlendirmesi yapilmasi gerekecek.

Üye ülkeler, kurallari ihlal eden isverenlere etkili, orantili ve caydirici cezalar uygulamak zorunda kalacak ve bir hak ihlali sonucu zarara ugrayan isçinin tazminat talep etme hakki olacak. Ücretle ilgili konularda ispat sorumlulugu isçiden isverene geçecek.

Yeni kurallar, AB üyesi ülkelerin resmi onayinin ardindan AB Resmi Gazetesi'nde yayimlanarak yürürlüge girecek.

AB çalismalarina göre, Avrupa'da kadin ve erkek çalisanlar arasinda yüzde 13 civarinda ücret farki bulunuyor.