AB heyeti, Yunanistan'a "seffafliga yönelik inisiyatiflerin artirilmasi" çagrisi yaptiDerya Gülnaz Özcan

AB heyeti, Yunanistan'a "seffafliga yönelik inisiyatiflerin artirilmasi" çagrisi yaptiDerya Gülnaz Özcan

ATINA (AA) - Yunanistan'da temaslarda bulunan, Avrupa Birligi'ne (AB) bagli Sivil Özgürlükler Komitesi (LIBE) heyeti, ülkede seffafliga katki saglayacak inisiyatiflerin artirilmasini tavsiye etti.

Hafta basinda Yunanistan'a gelen heyet, sivil toplum kuruluslari temsilcileri ve gazetecilerle temaslarinin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Heyet Baskani Sophie in't Veld, burada yaptigi açiklamada, geçen hafta Yunanistan'da meydana gelen tren kazasinda hayatini kaybedenler için Yunanca taziye mesaji okudu ve AB'nin Yunan halkina destegini dile getirdi.

Heyetin, tüm AB'de oldugu gibi Yunanistan'da da hukukun üstünlügü, demokrasi ve temel haklar gibi konularda incelemeler yapmak üzere bulundugunu belirten Veld, Yunanistan Basbakani Kiryakos Miçotakis, kabine üyeleri ve emniyet teskilatinin temsilcileri gibi yetkililerin heyetle görüsmeye müsait olmamasindan duydugu üzüntüyü ifade etti.

Veld, "Yunanistan kati bir kurumsal ve yasal çerçeveye, aktif bir sivil toplum ve bagimsiz medyaya sahip olmasina ragmen heyet, hukukun üstünlügü ve temel haklar konusunda ciddi tehditler oldugunu not ediyor. Demokrasi için gerekli kontrol ve denge mekanizmasi agir baski altinda." degerlendirmesini yapti.

Sophie in't Veld, gazetecilerin, fiziksel tehdit, sözlü saldiri ve casus yazilim programi kullanimiyla özel alanlarina müdahaleyle karsi karsiya oldugunu belirterek "Medya kuruluslarinin küçük bir oligark gruba ait olmasi, medya özgürlügü ve çogulculugunu negatif etkiliyor." dedi.

Veld, ülke dis sinirinda ve içinde geri itmelerin, siddetin, keyfi gözaltilarin ve esyalarina el konulmasinin da dahil oldugu göçmenlere yönelik belli davranis biçimlerinin rahatsiz edici oldugunu belirterek "STK kuruluslarinin ve gazetecilerin göç sorununa iliskin rapor ve izlenimler üzerindeki kisitlamalar bir an evvel kaldirilmalidir. Insan haklari komisyonunun geri itme raporlama mekanizmasi gibi seffafliga katkida bulunan tüm inisiyatifler benimsenmeli ve artirilmalidir." diye konustu.

- Dinleme Skandali

Nisan 2022'de Yunan gazeteci Thanasis Kukakis'in cep telefonunda casus yazilim programi "predator"un tespit edilmesinin ardindan Yunanistan'da gündeme gelen "dinleme skandali", ülkedeki basin özgürlügü tartismalarini da beraberinde getirmisti.

Yunan basininda çikan haberlerde, içlerinde eski Basbakan Andonis Samaras, Disisleri Bakani Nikos Dendias ve Genelkurmay Baskani Konstandinos Floros'un da bulundugu çok sayida önemli siyasi, bürokrat, gazeteci ve is insaninin telefonlarinin dinlendigi iddia edilmisti.

- Geri itmeler

Yunanistan sahil güvenligi ve Frontex'in dahil oldugu geri itme olaylarina iliskin haberler, 2020'den itibaren uluslararasi basinda yer almis ve bu haberlerde sik sik Yunan sahil güvenlik botlarinin, Türkiye'den Yunanistan'a geçmek isteyen göçmenlerin botlarini engelleyip, zarar verip hatta batirirken Frontex'in olanlara göz yumdugu ileri sürülmüstü.

Frontex'in üst düzey yetkililerinin, muhtemel insan haklari ihlalleri vakalarini, kurumun temel haklardan sorumlu görevlilerinden sakladigina iliskin bir raporun Avrupa basinina sizmasinin ardindan Frontex Direktörü Fabrice Leggeri, Nisan 2022'de görevinden istifa etmisti.