AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Meyer-Landrut, Eskisehir'de "Afet ve Kadin Paneli"nde konustu:Deniz Açik- "(Kahramanmaras merkezli depremler) Avrupa Birligi ve Avrupa Birligi üye ülkeleri, afetin birinci gününden itibaren Türkiye'ye yardim sagliyorlar. Avrupa Birligi simdiye kadar en büyük arama kurtarma operasyonunu da mümkün oldugunca fazla hayati kurtarmak için gerçeklestirdi"

AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Meyer-Landrut, Eskisehir'de "Afet ve Kadin Paneli"nde konustu:Deniz Açik- "(Kahramanmaras merkezli depremler) Avrupa Birligi ve Avrupa Birligi üye ülkeleri, afetin birinci gününden itibaren Türkiye'ye yardim sagliyorlar. Avrupa Birligi simdiye kadar en büyük arama kurtarma operasyonunu da mümkün oldugunca fazla hayati kurtarmak için gerçeklestirdi"

ESKISEHIR (AA) - Avrupa Birligi (AB) Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Kahramanmaras merkezli depremlere iliskin, "Avrupa Birligi ve Avrupa Birligi üye ülkeleri, afetin birinci gününden itibaren Türkiye'ye yardim sagliyorlar. Avrupa Birligi simdiye kadar en büyük arama kurtarma operasyonunu da mümkün oldugunca fazla hayati kurtarmak için gerçeklestirdi." dedi.

AB Türkiye Delegasyonu ve Eskisehir Büyüksehir Belediyesi ortakliginda 8 Mart Dünya Kadinlar Günü dolayisiyla Büyüksehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayi'nda düzenlenen "Afet ve Kadin Paneli"ne katilan Meyer-Landrut, yaptigi konusmada, Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle geçmis olsun dileklerini iletti.

Meyer-Landrut, akillarda deprem nedeniyle kaybedilen yasamlarin oldugunu dile getirerek, söyle devam etti:

"Aslinda zarar tahmin edilenin, hayal edilebilenin de ötesiydi. O yüzden bir kere daha en derin bassagligi dileklerimi iletmek istiyorum. Yüzlerce, binlerce insan hayatlarini, evlerini, geçim kaynaklarini kaybetti. Acil yardima ihtiyaçlari var. Avrupa Birligi ve Avrupa Birligi üye ülkeleri, afetin birinci gününden itibaren Türkiye'ye yardim sagliyorlar. Avrupa Birligi simdiye kadar en büyük arama kurtarma operasyonunu da mümkün oldugunca fazla hayati kurtarmak için gerçeklestirdi. Avrupa Birligi üye ülkeleri, arama kurtarma ekipleri yolladilar. 1750 kisiden fazla insan burada arama kurtarma amaciyla bulundu. 111 arama kurtarma köpegi, hayat kurtarmak için sahadaydi. Sahra hastaneleri kuruldu. Saglik ekipleri de geldi. Barinma ekipmani, medikal ekipman ve bu tür ayni yardimlar Avrupa Birligi tarafindan saglandi. Yetkililerle, ortaklarimizla koordinasyon içinde en acil ihtiyaçlari karsilama yönünde destek saglamaya devam ediyoruz."

Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, deprem bölgesinde saglik hizmeti, suya erisim, sanitasyon hizmetleri, barinma ve gida gibi destekleri sagladiklarina deginerek, bu büyük yikimin uzun vadeli etkilerini bertaraf edebilmek için daha fazlasini yapmak ve saglamak gerektigini vurguladi.

- "Donörler konferansi, AB ve uluslararasi toplumun Türkiye'nin yaninda oldugunu gösterecek"

Türkiye'ye sagladiklari destegin ve dayanismanin devam edecegini anlatan Meyer-Landrut, sunlari kaydetti:

"Avrupa Komisyonu Baskani Sayin Ursula von der Leyen ve Isveç'in dönem baskanligi sirasinda Isveç, Avrupa Birligi Konseyi adina bir donörler konferansi düzenlenmesi çagrisinda bulunmustu. Türkiye ve Suriye'de depremden etkilenen kisilere yardim amaçli bir donörler konferansi mart ayinin ikinci yarisinda düzenlenecek. Bu konferansin amaci donörlerin sagladigi yardimi koordine etmek ve ayni zamanda daha fazla kaynak saglayarak, toparlanma ve yardim faaliyetlerine Türkiye'de ve Suriye'de katkida bulunmak. Türkiye'yi elimizden geldigince ve gerektigi süre boyunca desteklemeye devam edecegiz. Eminim ki donörler konferansi da Avrupa Birligi ve uluslararasi toplumun Türkiye'nin yaninda oldugunu gösterecek."

Meyer-Landrut, depremin ve depreme yapilan müdahalenin, kadinlarin karar verme ve politika yapma mekanizmalarina katiliminin ne kadar önemli oldugunu gösterdigini dile getirerek, kadinlarin sesine, deneyimine ve uzmanligina ihtiyaçlarinin oldugunu aktardi.

- "Afet yönetiminin kriz yönetimi süreci cinsiyetler arasinda fark gözetilmeksizin uygulanmali"

Eskisehir Büyüksehir Belediye Baskani Yilmaz Büyükersen de afet yönetiminin risk yönetimi asamasinda kadinlara mutlaka söz hakki verilmesi gerektigini belirtti.

Büyükersen, "Kadinlarin istekleri, sikayetleri ve talepleri dinlenmeli ve bunlar dogrultusunda gerekli planlamalar yapilmali, tedbir ve önlemler alinmalidir. Afet yönetiminin kriz yönetimi sürecinde ise daha önceden kadinlarin da dahil edildigi bu planlamalar, cinsiyetler arasinda bir fark gözetilmeksizin uygulamaya konulmalidir." diye konustu.

Konusmalarin ardindan CHP Eskisehir Milletvekili Jale Nur Süllü ve diger ilgililerin katildigi panelde, oturumlar gerçeklestirildi.