AB Komisyonu Üyesi Varhelyi, Kosova'nin Avrupa yolunda kararli oldugunu söylediEren Beksaç

AB Komisyonu Üyesi Varhelyi, Kosova'nin Avrupa yolunda kararli oldugunu söylediEren Beksaç

PRISTINE (AA) - Avrupa Birligi (AB) Komisyonunun Genislemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Kosova'nin Avrupa yolunda kararli oldugunu, bunu, sadece sözlerle degil özellikle Rusya'nin Ukrayna'ya yönelik saldirganligi söz konusu oldugunda yaptirimlar getirip Avrupa'nin politikalarina tam uyum saglayarak gösterdigini belirtti.

Varhelyi, Kosova ziyareti kapsaminda, Kosova Cumhurbaskani Vjosa Osmani ile görüstü.

AB Komisyonu Üyesi Varhelyi ve Kosova Cumhurbaskani Osmani, görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Varhelyi, Kosova'nin, adalet reformlarinin uygulanmasini hizlandirmasi ve yasal çerçevelerin uygulanmasi konusunda iyilestirmeler yapmasi gerektigini söyledi.

Kosova'dan gelen açik mesajin, ülkenin AB ile yakinlasma konusunda kararli olduguna isaret eden Varhelyi, su ifadeleri kullandi:

"Kosova, Avrupa yolunda kararlidir. Kararliliginizi sadece sözlerle degil ayni zamanda Rusya'nin Ukrayna'ya yönelik saldirganligi söz konusu oldugunda, yaptirimlarin getirilmesi ve politikalarimizla tam uyum da dahil olmak üzere pozisyonlarimiza açik baglilikla bize katilarak tekrar tekrar gösterdiniz. Bu, Avrupa için çok degerlidir."

Varhelyi, Kosova ile Sirbistan arasindaki diyalog sürecine de deginerek, Kosova'nin kuzeyinde Sirp Belediyeler Birligi kurulmasi da dahil, taraflarin önceden anlasmaya vardigi konularin uygulanmasina baslanmasi gerektigini belirtti.

Basarili diyalog süreciyle herkesin yararlanacagi bir yatirim programini sunmaya hazir olduklarini vurgulayan Varhelyi, "Geçen yil ilerleme kaydedildigini düsünüyoruz, artik her iki tarafin da yükümlülükleri gecikmeden yerine getirmesi ve uygulamasi çok önemli. Çünkü ivmeyi devam ettirmemiz ve bir an önce uygulamaya koymamiz gerekiyor." diye konustu.

- "Kosova, hukukun üstünlügünü her geçen gün güçlendirdi"

Cumhurbaskani Osmani de yapilacak çok is olmasina ragmen Kosova'nin, AB'ye entegre olmasi için tüm adimlari atma taahhüdünün sarsilmaz oldugunun altini çizdi.

Kosova'nin AB ile koordinasyon saglayarak hukukun üstünlügünü her geçen gün güçlendirdigini belirten Osmani, sunlari kaydetti:

"Kosova Cumhuriyeti, son birkaç ayda Kosova'yi, Avrupa Birligi'ne yaklastirmak için kararli adimlar atti, buna halkimizin iradesi, gelecege yönelik kararliligimiz ve bizi birlestiren degerler rehberlik ediyor. Bundan dolayi bu taahhüdün Avrupali ??ortaklarimiz açisindan esit derecede proaktif olacagi ve genisleme politikasinin bir bütün olarak özgür ve barisçil bir Avrupa için tek olasilik olarak görülecegi konusunda umutluyum."

Kosova ziyareti kapsaminda Basbakan Albin Kurti ile de görüsen Varhelyi, Kosova'nin kuzeyini de ziyaret edecek.

- "AB Kosova Içisleri Programi" baslatildi

Toplantida, Kosova'nin içisleri sektörlerinin Avrupa standartlari ve en iyi uygulamalarla uyumunu saglamayi, hukukun üstünlügünü güçlendirmeyi amaçlayan "AB Kosova Içisleri Programi"nin baslatildigi duyuruldu.

AB tarafindan finanse edilen program, 40 ay sürecek; Italya Içisleri Bakanliginca, Fransa Içisleri Bakanligi ve Belçika Federal Polisi ile isbirligi içinde uygulanacak.

Kosova, Aralik 2022'de AB'ye resmi üyelik basvurusu yapmisti.