15 soruda Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Genel SeçimiAylin Dal- 14 Mayis'ta yapilacak Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi, 6 Subat'ta Kahramanmaras'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremler nedeniyle yeni önlemlerle yürütülecek- Seçimde 4 cumhurbaskani adayi yarisacak, siyasi partiler 4 ittifak adi altinda milletvekili seçimi için adaylarini belirleyecek- Siyasi parti genel merkezleri, seçime katilacaklari seçim çevrelerine ait aday listelerini, 9 Nisan'a kadar Y

15 soruda Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Genel SeçimiAylin Dal- 14 Mayis'ta yapilacak Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi, 6 Subat'ta Kahramanmaras'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremler nedeniyle yeni önlemlerle yürütülecek- Seçimde 4 cumhurbaskani adayi yarisacak, siyasi partiler 4 ittifak adi altinda milletvekili seçimi için adaylarini belirleyecek- Siyasi parti genel merkezleri, seçime katilacaklari seçim çevrelerine ait aday listelerini, 9 Nisan'a kadar Y

ANKARA (AA) - AYLIN SIRIKLI DAL - Türkiye, 14 Mayis'ta Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için sandiga gitmeye hazirlaniyor.

Yüzde 10'dan yüzde 7'ye indirilen seçim barajinin uygulanmasi, görme engellilerin hazirlanan sablonla tek baslarina oy kullanmasi gibi pek çok ilke sahne olacak seçim için Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) belirledigi takvim süreci isliyor.

Seçim, Kahramanmaras merkezli 11 ili etkileyen depremler nedeniyle yeni önlemlerle yürütülecek.

YSK, 36 siyasi partinin seçime katilma yeterliligine sahip oldugunu belirledi. Bazi siyasi partiler, "Cumhur", "Millet", "Ata" ve "Emek ve Özgürlük" ittifaklari adi altinda seçime girme karari aldi.

Kesinlesen cumhurbaskani aday listesine göre, seçimde Cumhur Ittifaki'nin cumhurbaskani adayi Recep Tayyip Erdogan, Millet Ittifaki'nin cumhurbaskani adayi Kemal Kiliçdaroglu, Memleket Partisi Genel Baskani Muharrem Ince ile Ata Ittifaki'nin adayi Sinan Ogan cumhurbaskanligi için yarisacak.

14 Mayis'ta yapilacak Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'ne iliskin 15 soru ve yanitlari söyle:

1- Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde oy verme islemi nasil yapilacak?

Deprem bölgesinde eskiden hangi okullara sandik kuruluyorsa ayni okullara yine sandik kurulacak. Okullar yikilmis ya da hasar görmüs olsa bile bahçesine konteyner konarak oylarin kullanilmasi saglanacak.

2 - Il degistiren depremzede seçmenlerin kullandigi oy hangi seçim çevresi için sayilacak?

Seçmenler, adres kaydini nereye aldirirsa orada oy kullanacak, oylar o seçim çevresi için sayilacak.

3 - Tutuklu ve hükümlüler nasil oy kullanacak?

Anayasa'ya göre, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarinda bulunan hükümlüler oy kullanamiyor. Ceza infaz kurumlarinda bulunan tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlüler için cezaevlerinde sandik kurulacak. Sandiklarin konulacagi yer, cezaevi yönetiminin görüsü alinarak belirlenecek. YSK, Kovid-19 iznine gönderilen taksirli suçlardan hükümlülerin, cezaevi listelerine dahil edilmeyerek oy kullanabileceklerine karar verdi.

4- Seçimde kaç cumhurbaskani adayi yarisacak?

YSK'nin Resmi Gazetede yayimlanan kesin aday listesine göre, seçimde 4 aday yarisacak. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Memleket Partisi Genel Baskani Muharrem Ince ile Sinan Ogan cumhurbaskani adayi olarak seçime girecek. YSK'de çekilen kuraya göre oy pusulasinda 1. sirada Erdogan, 2. sirada Ince, 3. sirada Kiliçdaroglu, 4. sirada Ogan yer alacak.

5- Cumhurbaskani adaylari oy pusulasi nasil olacak?

Kullanilacak filigranli birlesik oy pusulasinda, "Cumhurbaskani adaylari" ibaresi ile YSK'de çekilen kuraya göre sirasiyla adaylarin adi ve soyadi yer alacak. Cumhurbaskani adaylarinin kendilerine ayrilan sütun içine arka fonu beyaz vesikalik renkli fotograflarinin altina nüfus kayit örnegindeki ad ve soyadlari, 13 punto ve büyük harflerle yazilacak.

6- Hangi partiler ittifak yaparak seçime girecek?

Siyasi partilerin seçim ittifaki yapmalarina imkan taniyan düzenleme geregi, bir önceki seçimde oldugu gibi bu seçimde de bazi siyasi partiler ittifak halinde seçime girmeye hazirlaniyor.

Adalet ve Kalkinma Partisi (AK Parti), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Büyük Birlik Partisi (BBP) ve Yeniden Refah Partisi'nin "Cumhur Ittifaki" adiyla seçime girmesine iliskin protokol 24 Mart'ta YSK'ye sunuldu. Ittifaka mensup 4 parti kendi logosuyla seçime girecek. Ancak Cumhur Ittifaki'na destek veren HÜDA PAR, seçime AK Parti listelerinden girecegini açikladi.

"Millet Ittifaki"ni olusturan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), IYI Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atilim Partisi (DEVA Partisi) ve Demokrat Parti'nin seçim ittifakina iliskin protokolü ise 22 Mart'ta YSK'ye teslim edildi.

Yesil Sol Parti, Türkiye Isçi Partisi (TIP) ve Emek Partisi de (EMEP) "Emek ve Özgürlük Ittifaki" adiyla katilma kararini içeren protokolü YSK'ye 24 Mart'ta sundu. "Emek ve Özgürlük Ittifaki" içinde yer alan ve Anayasa Mahkemesinde açilan kapatilmasi istemli davada süreç devam eden HDP de Yesil Sol Parti listelerinden seçime girecegini açikladi.

Zafer Partisi Genel Baskani Ümit Özdag ile Adalet Partisi Genel Baskani Vecdet Öz'ün imzalarini tasiyan ve "Ata" adi verilen ittifaka iliskin protokol de ayni gün teslim edildi. Ittifaklarin ve siyasi partilerin oy pusulasindaki yerleri için 8 Nisan'da YSK'de kura çekilecek.

7- Milletvekili aday listeleri ne zaman YSK'ye teslim edilecek?

Siyasi parti genel merkezleri, seçime katilacaklari seçim çevrelerine ait aday listelerini 9 Nisan günü en geç saat 17.00'ye kadar YSK'ye teslim edecek. Bagimsiz milletvekili adaylari da ayni gün saat 17.00'ye kadar il seçim kurullarina basvuru yapacak.

8- Ittifak yapan partiler, oy pusulasinda nasil yer alacak?

Ittifak yapan partiler, oy pusulasinda "ittifak" unvanlari altinda yan yana yer alacak. Partilerin logolari, isimleri, genel baskanlarinin adlari ile partiler için ayrilan her sütunun altinda, milletvekili adaylarinin isimleri de belirtilecek. Birlesik oy pusulasinin en üstüne "Siyasi Partiler ve Bagimsiz Adaylar" ibaresi yazilacak. Bu ibarenin altina seçime katilan siyasi parti temsilcileri huzurunda Yüksek Seçim Kurulu tarafindan çekilen kura sirasina göre partiler siralanacak.

9 - Seyyar sandiklarda kimler oy kullanacak?

Hastaligi veya engeli sebebiyle yataga bagimli seçmenler için bu seçimde de seyyar sandiklar olusturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandiklarda oylarini kullanabilecek.

10- Oy pusulalari tek zarfta mi olacak?

Seçmenler, cumhurbaskanina ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduklari iki ayri oy pusulasini ayni zarfa koyarak sandiga atacak.

11- Ittifak oylari nasil sayilacak?

Seçim yasasinda gerçeklestirilen son degisiklikle yüzde 10 olan ülke seçim baraji, bu seçimde yüzde 7 olarak uygulanacak. Ittifak yaparak seçime girecek partilerin oy hesabi da degisti. Yeni yasaya göre, ittifaki olusturan siyasi partilerin her birinin çikaracagi milletvekili sayisi, her seçim bölgesinde elde ettigi geçerli oy sayisi esas alinarak, yani D'hont sistemine göre oransal belirlenecek.

12 - Yeni seçim yasasina göre ittifaktaki kaç parti seçim barajini asmis sayilacak?

Seçim yasasinda degisiklik yapan 7393 sayili Kanunun 2. maddesine göre, ittifakta yer alan partilerin ayri ayri yüzde 7'yi geçmesi gerekmiyor. Ittifakin aldigi oy toplami genel baraj olan yüzde 7'yi geçtiginde ittifak içindeki tüm partiler baraji geçmis sayilacak.

13- Yurt disindaki seçmenler için kaç ülkede sandik kurulacak?

75 ülke ve 156 yerdeki yurt disi temsilciliginde sandik kurullari olusturuldu. Gümrük kapilarinda ve yurt disi temsilciliklerinde 27 Nisan 2023 Persembe günü oy verme islemi baslayacak. Gümrük kapilarinda oy verme 14 Mayis 2023 Pazar günü saat 17.00'de bitecek. Yurt disi temsilciliklerde ise oy verme islemi 9 Mayis'ta sona erecek. Yurt disi seçmen kütügüne kayitli seçmenler, tatil günleri dahil 24 saat süreyle oy kullanilabilecek.

14- Ilk önce hangi oy pusulasi sayilacak?

Cumhurbaskani ve milletvekili seçimi oy pusulalari ayni zarfa konulacak. Önce cumhurbaskani seçimine ait oy pusulalarinin sayim ve dökümü yapilacak. Zarftan çikan oy pusulalarinda bir seçim türüne ait olanin geçersiz olmasi, digerinin geçersiz sayilmasini gerektirmeyecek.

15- Türkiye genelinde hangi saatler arasinda oy verilecek?

Türkiye genelinde oy verme islemi 08.00 ile 17.00 saatleri arasinda yapilacak. Saat 17.00 itibariyla sirada bekleyenler varsa bu kisilerin sandik kurulu baskaninca sayilip oy vermeleri saglanacak.